vineri, 14 martie 2008

Padurea Domneasca

Cea mai mare rezervatie stiintifica din Moldova se gaseste in lunca Prutului de Mijloc, intr-o zona cunoscuta drept “Padurea Domneasca”, la cca 185 km de Chisinau. De-a lungul raului, pe un vast teritoriu, se intinde o padure reprezentativa de lunca cu specii caracteristice acestui mediu: salcii, plopi, stejari, fagi etc. In aceasta rezervatie o colonie de egrete cuibaresc nu in stufarii si tufisuri de rogoz, ci pe arbori, ocupand o suprafata considerabila.
Localnicii numesc acest loc “Tara batlanilor”, un adevarat paradis pentru aceste pasari incluse in Cartea Rosie. O alta curiozitate se gaseste intr-o alta extrema a rezervatiei actuale, care se numeste “Suta de movile”. Pana acum taina celor cateva mii de movile aranjate in randuri paralele pe malul stang al Prutului nu este explicata. Sa fie mormintele unor osteni doborati in numeroasele lupte duse prin aceste locuri din cele mai vechi timpuri? Sau movilele sunt niste recifi coralieri fosili acoperiti cu pamant? Poate este cazul unor erodari selective ale solului din lunca Prutului? De fapt fiecare vizitator poate propune versiunea sa.


Administratia rezervatiei “Padurea Domneasca” incurajeaza turistii sa viziteze toltrele din imprejurimi cu pesteri stravechi, cel mai mare lac din Moldova Costesti-Stanca, cateva localitati satesti vechi din zona si cateva biserici din lemn, pastrate aici de doua-trei secole..

2 comentarii:

Vitalie spunea...

Cum as putea contacta un ghid pentru "Padurea Domneasca"? Multumesc.

Lilian Zaporojan spunea...

Poti contacta administratiea Rezervatiei la nr de tel. +37324924998