vineri, 14 martie 2008

Muzeul Mestesugurilor Populare din s. Ivancea


In conacul boierului de origine armeana Karp Balioz din s.Ivancea din 1984 functioneaza un muzeu cu specific etnografic cunoscut de multi turisti drept Muzeul Mestesugurilor Populare din Moldova. Se gaseste la doar 35 km de la Chisinau. Edificiul impresioneaza prin stilul sau clasic caracteristic resedintelor aristocratilor rusi din sec. XIX. A fost construit in 1852-1873 in mijlocul unui parc de toata frumusetea pe un lot cumparat de Balios de la familia Donici in 1840.

Actualmente in muzeu sunt amenajate expozitii permanente ale majoritatii mestesugurilor traditionale moldovenilor. O sala reprezinta mostre de ceramica rosie si neagra in diverse forme de la vesela la jucarii. Obiectele din lemn au avut o intrebuintare variata pe parcursul secolelor in Moldova, iar mesterii fierari de aici erau bine cunoscuti peste hotarele tarii. O alta expozitie ne prezinta cu lux de amanunte modalitatea mesterilor de a prelucra piatra artistic in coloane, flori de piatra, hogeacuri, si altele in zona Orheiului si cea a Sorocii. Mesteritele din satele moldovene erau bine cunoscute prin arta brodatului si tesutul covoarelor moldovenesti. O sala este destinata pieselor din portul traditional al diferitor etnii din Moldova.

Mesterii populari prelucrau iscusit si pielea animalelor dar si coarnele acestora. Incheie expozitia obiectele atat de binecunoscute lautarilor de la noi – o variata colectie de instrumente muzicale, printre ele, bineinteles, si titera –un instrument cu coarde cunoscut doar la moldoveni.

Niciun comentariu: