vineri, 14 martie 2008

Muzeul de Etnografie si Istorie Naturala


Cel mai vechi muzeu din Moldova a fost fondat inca in octombrie 1889 de catre baronul A. Stuard, dar care pe parcursul sec. al XX-lea a devenit laboratorul de creatie a multor personalitati cunoscute in mediile stiintifice: F. Osterman, S. Miler, F. Porucic, I. Suhov, B. Tarabuchin, M. Pocoara, etc.
Edificiul muzeului a fost construit in 1905 intr-un stil oriental, fiind astfel unica cladire de acest fel din Moldova. Este cunoscut vizitatorilor prin colectiile bogate geologice, paleontologice, zoologice, entomologice, arheologice, etnografice si numismatice. Muzeul si-a pastrat pe parcursul istoriei sale cele doua directii specifice – studierea naturii si culturii Moldovei, de aceea si s-a numit pe rand Muzeu National de Istorie Naturala, Muzeu Regional al Basarabiei, Muzeu Republican de Studiere a Tinutului Natal.
Acum vizitatorii pot vedea printre cele cateva zeci de mii de piese un schelet intreg de Dinoterium Gigantisimus, celebre tezaure arheologice (ex.: tezaurul de la Carbuna), covoare basarabene din sec. al XIX-lea etc.

Niciun comentariu: