vineri, 14 martie 2008

Monument al naturii „Suta de Movile”

Urmind drumul din valea Prutului, intre satele Branesti si Cobani, la circa 200 km de Chisinau, intilnim o mica, dar curioasa subunitate naturala ce poarta numele de „Suta de Movile”, ce prezinta un fenomen unic in spatiul dintre Prut si Nistru. In realitate movilele sunt mult mai multe decit o suta, peste 3500, ocupind o suprafata de circa 1072 ha, cu o lungime de peste 8 km si 2,3 km. Inaltimea lor variaza intre 1,5 si 30,5 m. (ultima numita „Movila Tiganului” ) si sunt dispuse paralel cu lunca Prutului.

Prima atestare documentara a acestui peisaj o gasim in 1716, in cunoscuta lucrare „Descrierea Moldovei”, a lui Dimitrie Cantemir, care il numeste„Centum monticulli”.

In anul 1927 s-a facut pentru prima oara o cercetare si o descriere detailata a complexului, pentru a explica formarea acestor movile. Unii savanti constata ca „Suta de Movile" este unicul loc din Europa, unde sunt concentrate intr-un numar atit de mare recife submarine ale Marii Mediteraneene - bazin de apa tertiar, ce acoperea cu vreo 20 de milioane de ani in urma teritoriul de azi al Republicii Moldova. Alti savanti considera ca movilele s-au format datorita alunecarilor de teren si prabusirilor care s-au produs, detasind repetat, sub forma de valuri, pachete de roci mobile ce constituiau initial versantul terasei Prutului, iar inundatiile sezoniere ale Prutului au modelat periodic movilele dindu-le forma respectiva.

Aceasta ordonare a movilelor a nascut o multime de legende care fac trimitere la civilizatiile demult apuse. Sustinute de citeva descoperiri arheologice, ele au creat mituri ca ar fi in totalitate morminte ale geto-dacilor. Bastinasii cred ca movilele sint ridicate demult, „de pe vremea turcilor, cind a fost o batalie prin aceste locuri”. Cercetarile de ultima ora au reliefat insa realitatea ca ele sunt de fapt un fenomen natural, deocamdata neelucidat in toate aspectele sale. Intre aceste movile se acumuleaza apa freatica si cea din precipitatii atmosferice, formind pe alocuri mici lacuri.

Pe teritoriul unde sint amplasate movilele si-au gasit refugiul si multe specii de plante deosebit de rare: ruscuta de primavara, tartanul sau varza tatareasca, deditelul, stinjeneii, diverse specii de in, garofitele de cimp, zambila, etc. Incepind cu primele flori timide prevernale si pina in zilele toride de iulie, multimea plantelor de stepa infloresc esalonat, oferind in fiecare zi noi culori, noi aspecte, bucurind ochiul si sufletul cu farmecul lor.

Pe malul sting al Prutului de Mijloc, „Suta de movile” va asteapta vizita in fiecare anotimp. Nu ezitati sa dati curs acestei invitatii si veti purta in suflet, pentru totdeauna, suvenirul imaginii unui monument al naturii cu valoare de unicat pe intreg mapamondul.

Un comentariu:

Ecuanimus spunea...

Maxim, sigur nu e vorba de fundul Marii Sarmatice?
Am vazut o parte din recifii coralieri si o parte din Suta de Movile. Sunt locuri deosebite, intr-adevar.