vineri, 14 martie 2008

Manastirea Capriana


La inceput manastirea era construita in totalitate din lemn, ca mai tarziu, in 1545 sa fie inaltata in piatra biserica de vara "Adormirea Maicii Domnului". In 1840 este inaltata biserica "Sf. Gheorghe" si la 1903 “Sf. Nicolae”. La Capriana a existat si cea mai mare biblioteca manastireasca din Moldova cu pretioase daruri domnesti. Fiind inchisa si devastata in anii postbelici, ea se redeschide printre primele in 1989, devenind foarte curand un simbol al renasterii nationale. Manastirea poate fi vizitata zilnic.

Printre alte obiective care pot fi vizitate in zona numim rezervatia peisagistica “Capriana-Scoreni”, Stejarul lui Stefan cel Mare si cea mai veche rezervatie din Moldova – "Codri".

Intr-o zona pitoreasca de codru, la 40 km nord-vest de Chisinau, se gaseste una dintre cele mai vechi manastiri din Moldova – Capriana (intemeiata in 1429). Ea a fost timp indelungat resedinta mitropolitului Moldovei, a fost ctitorita de domnitori, printre ei si Stefan cel Mare, aici au trait cronicarul Eftimie si unul dintre primii poeti a Moldovei - Chiprian.

Niciun comentariu: