vineri, 14 martie 2008





Moldova este un tinut cu traditii in vinificatie, unde in fiecare gospodarie se face vin, iar dupa calitatea acestuia sunt apreciati oamenii. Cu cat e mai bun vinul, cu atat e mai buna parerea despre om. Pentru locuitorii din partea locului cresterea vitei de vie si vinificatia fara indoiala raman a fi indeletniciri de o importanta deosebita.

Minutioase sunt incercarile de a intelege lumea infinita si simbolica a vinului. Si cum nu exista soiuri similare de vin, asa nu exista si doua vinuri identice. "Cabernet", "Cahor", "Muscat", "Aligote" – in fiecare dintre ele se gaseste sufletul creatorului, energia si inspiratia sa, dar totodata aceaste vinuri sunt percepute ca o parte a istoriei universale a vinificatiei, o parte integranta a culturii.

De aceea am si obtinut titlul de "tara cu portile deschise in paradisul vinului". Oricine intra aici este binevenit. De aceea vinurile noastre au depasit neincrederea, iesind pe arena mondiala a popularitatii.

Departe de hotarele republicii este binecunoscuta, apreciata si iubita productia Combinatului de Vinuri de Calitate "MILESTII MICI", celui mai vechi loc de pastrare a "bauturii sacre". Aici sunt adunate adevaratele Vinuri, minunea de la Milestii Mici.

"Urmele istoriei" se resimt pretutindeni. O raritate specifica este butoiul de 6 tone, impietrit solemn pe postamentul de la intrarea in combinat. Anume acest butoi pe parcursul a multor ani a oferit fortele naturale ale stejarului minunatului vin "Cabernet".

… Cu milioane de ani in urma pe teritoriul actual al Moldovei se afla Marea Sarmatica, acum insa aici se afla o mare de vinuri cu nuante variate de gust. Valoarea lor, ca si a vinurilor spumante – semidulci "Moldova de Lux" si "Sovetscoe sampanscoe", demisec "Moldova de Lux" – poate fi apreciata in salile de degustare.

Inconjurat de o aura romantica, acest depozit natural de vinuri – cel mai mare din lume – a aparut in galeriile calcaroase la adancimea de 40-85 metri in anii '70 ai secolului trecut.

Vinurile pastrate aici, sunt produse din recolta diferitor ani, intre 1968 si 1991. Spiritul vremurilor de odinioara se resimte in acest oras vinicol subteran, crescut din tunelurile largi. Galeriile calcaroase naturale cu o lungime totala de 200 km pot fi parcurse cu transportul.

Temperatura constanta de 12 - 14°C si umiditatea relativa de 85-95% ale acestui "regat vinicol" contribuie ideal atat la pastrarea rezervelor strategice moldovenesti, cat si la descoperea calitatilor naturale ale vinurilor de elita. Din toate regiunile tarii aici au fost aduse vinurile anilor cu cea mai buna recolta si au fost stocate pentru invechire. In galeriile din MILESTII MICI pana in prezent continua sa fie aduse materialele vinicole alese din toata Moldova.

Astazi "imparatia subterana" provoaca emotiile vizitatorilor ca si odinioara. Fericitilor care au ajuns aici, li se ofera posibilitatea de a calatori pe bulevardele umbrite si pe strazile cu siruri si nise, in care sunt aranjate cu grija sticlele pretioase si butoaiele de vin. Acoperite de atributul vechimii – panza de paianjen si praf carunt – ele atrag, aidoma unui magnet, privirile. Si ca trecerea in alt timp sa fie mai emotionanta, tuturor doritorilor li se ofera harta galeriilor de vinuri, sigilata cu ceara rosie. Ea este prezenta si pe etichete.

De unde porneste renumele vinicol al Moldovei? Cu convingere deplina se poate afirma: de la "Colectia de Aur" MILESTII MICI. In ea se pastreaza circa doua milioane de butelii de vinuri armonioase, datand din perioada de inflorire a vinificatiei moldovenesti. "Pinot", "Traminer", "Muscat", "Riesling", "Feteasca", "Dnestrovskoe", "Milestskoe", "Codru", "Negru de Purcari", "Trandafirul Moldovei", "Auriu", "Cahor-Ciumai" etc. Toate sunt fabricate in stricta conformitate cu traditiile vechi moldovenesti, sunt lasate pentru maturare intr-o atmosfera de liniste si tihna. In fiecare picatura a acestora se resimte focul soarelui si forta sevei pamantului.

In septembrie 2002 Combinatul de Vinuri de Calitate "MILESTII MICI" s-a invrednicit de onoarea de a desfasura prezentarea vinurilor sale de colectie la Strasbourg in incinta Adunarii Generale Parlamentare a Consiliului European. La prezentare au participat mai mult de 500 de parlamentari europeni, care au dat o apreciere inalta calitatii vinurilor de Milestii Mici.

Gustand din rezervele de elita ale depozitului de vinuri, puteti alege tipul de vin dorit. Toate au o personalitate pronuntata si provoaca doar bucurie.

Niciun comentariu: