In 1678, intr-o zona de codru, la izvorul raului Cogalnic (cca. 55 km vest de Chisinau), marele stolnic Mihail Hancu infiinteaza, la rugamintea fiicei sale, o manastire de maici. Bisericile din lemn si chiliile monahale in secolul XVII sunt deseori devastate de navalirea tatarilor. Din aceasta cauza manastirea "Sf. Parascheva" periodic ramane pustie. La 1835 este zidita din piatra biserica de vara in stil rus-bizantin, mai tarziu la 1841 se inalta biserica de iarna.
In perioada 1956-1990 manastirea este inchisa de autoritatile sovietice, iar pe teritoriul ei a functionat o baza de odihna si de tratament a Ministerului Sanatatii. In 1990, la cererea localnicilor din satele vecine, manastirea Hancu este redeschisa, devenind in scurt timp una dintre cele mai bine amenajate si vizitate de turisti comunitati monahale.
In preajma manastirii se gasesc mai multe izvoare bogate in apa, unul dintre ele are o mineralizare sporita. Manastirea poate fi vizitata zilnic. Ghid local, taxe de intrare, spatii de cazare disponibile.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu